Toamna se face … sloiul

Posted: 28 noiembrie 2008 in Etnografie, Impresii, Publicitate

Este toamna, perioada in care oierii prepara, printre alte alimente pentru iarna, sloiul, o delicatesa pentru cunoscatori. Asa cum v-am promis (si nu am facut-o pana acum) revin cu fragmente din lucrarile (literare) ale doctorului Dumitru Galatan, personaj foarte activ in peisajul etnografic al Vaii Jiului si nu numai.

Astazi, din volumul „Momarlanii ieri si azi” va prezint

SLOIUL DIN CARNE DE OAIE

21-11-2008-1-0011

„Dacă ar trebui să fac un steag momârlănesc cu conţinut culinar sigur aş pune pe el SLOIUL, PĂSATUL, BALMOŞUL ŞI SARMALELE” (Dumitru Galatan-Jiet).

Sloiul este un preparat din carne de oaie (oaie stearpă sau berbec), fiind pregătit toamna, după ce coboară oile de la munte, pentru a fi consumat în anotimpul rece.

Carnea se taie în bucăţi potrivite, bune pentru prăjit. Nu se folosesc plămânii, care ar înmuia compoziţia, periclitându-i stabilitatea în timp şi nici oasele mari a căror măduvă ar face cam acelaşi lucru… Carnea se pune la fiert în seul propriu. De obicei se folosesc două oi, una mai slabă şi una mai grasă. Carnea scade foarte mult în timpul pregătirii. Dintr-o oaie, în final, rezultă cam o cantă de 10-12 litri de sloi. Dacă grăsimea este considerată ca insuficientă, se poate adăuga şi grăsime de porc. Când carnea este fiartă pe jumătate, se adaugă sarea, dar nu de la început, căci întăreşte carnea şi aceasta ar fierbe mai greu în sucul propriu. Carnea trebuie fiartă până ce se desprinde de pe os. În această fază, compoziţiei i se adaugă ceapa tocată mărunt, puţin usturoi, foi de dafin, piper. Unii aleg carnea de pe oase, alţii o lasă împreună cu oasele susţinând că aşa are un gust mai bun. Compoziţia fierbinte se toarnă în vase mici din lemn, sau mai nou în oale zmălţuite, avându-se grijă ca să nu se formeze goluri de aer, iar grăsimea să acopere în întregime carnea. Stratul de grăsime de deasupra, după ce se sleieşte seul, împiedică alterarea cărnii. Vasele cu sloi se păstrează la rece în cămări sau în beciuri. Când se foloseşte, sloiul se taie cu cuţitul, se încălzeşte şi se consumă cu mămăligă caldă. Pentru deliciu se poate adăuga atunci când se consumă, încălzit fiind, şi brânză fărâmată.

Lasă un comentariu